Je identiteitskaart meebrengen bij het aanmelden in het ziekenhuis: een goed idee!

26 mrt 2024
Deel dit bericht op sociale media:

Vanaf 2025 is het voor ziekenhuizen verplicht om de identiteit van patiënten elektronisch te verifiëren als ze elektronisch factureren en de derdebetalersregeling toepassen. Vooral dat laatste is belangrijk als patiënt indien je niet zelf eerst een deel van de medische kosten wil voorschieten. Maak er nu al een gewoonte van en breng je e-ID mee naar het ziekenhuis!

Een ziekenhuisopname? Een spoedgeval? Een doktersafspraak? Denk eraan je identiteitskaart en die van je kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis.

Voor volwassenen is dit de Belgische elektronische identiteitskaart (eID) of elektronische vreemdelingenkaart, voor kinderen gaat het om de Kids-ID of ISI+ kaart.

De elektronische identiteitskaart zorgt voor een vlot onthaal en snelle inschrijving zonder administratieve rompslomp. Als patiënt ben je zeker van een correcte identificatie: de identiteitskaart geeft toegang tot je gegevens en de informatie over je behandeling.

Je kan zo bovendien vermijden dat je een groot deel van de medische kosten moet voorschieten. Het ziekenfonds betaalt de kosten die door het RIZIV vergoed worden dan rechtstreeks aan het ziekenhuis.

Als je als patiënt niet over je identiteitskaart beschikt op het moment van de raadpleging of opname, zijn er voor het ziekenhuis nog steeds alternatieven om je identiteit te verifiëren, zoals een kleefbriefje van het ziekenfonds of de toepassing Itsme.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

30 aug 2024
Tentoonstelling

Tentoonstelling Lierenaar Herman Heps

Nog tot eind oktober kan je een nieuwe tentoonstelling bezichtigen in de gangen van het gelijkvloers van het ziekenhuis. Lierenaar Herman Heps stelt er zijn aquarel werken tentoon. Herman heeft...

Lees meer
14 aug 2024
Algemeen

Ziekenhuis blijft bereikbaar tijdens werken Mechelsestraat

Nog tot het einde van augustus voert de stad Lier werken uit aan de riolering van de Mechelsestraat. Hierdoor wordt een omleiding voorzien via de Baron Opsomerlaan, Antwerpsestraat en Kolveniersvest....

Lees meer
08 aug 2024
Infosessie

Lezing: Onzichtbare uitdagingen na een niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsels (NAH) hebben vaak subtiele, maar ingrijpende gevolgen voor de aandacht en executieve vaardigheden van patiënten. Deze ‘onzichtbare’ problemen, hoewel niet altijd direct herkenbaar, kunnen een aanzienlijke impact hebben...

Lees meer